Pretirano gledanje televizije poneumlja naše otroke

Izsledki kanadske raziskave so pokazali, da prekomerno preživljanje časa za televizijskimi zasloni na otroke vpliva zelo negativno. Otroci, ki so pri 29 mesecih starosti prekomerno veliko časa preživili pred televizijo, so imeli veliko pri 5 letih veliko večje težave. Njijove jezikovne sposobnosti so bile bistveno slabše kot pri vrstnikih, ki televizije niso gledali. Vrstile pa so se tudi težave z matematiko in vključevanjem v razred. 

Po besedah raziskovalcev vsaka ura in pol televizije pri 29 mesecih s sabo prinaša slabšo motoriko ter zmanjšane jezikovnih, matematičnih in socialnih sposobnosti. Pediatri priporočajo, da otroci, starejši od 2 let ne gledajo več kot 2 uri televizije na dan. Mlajši od dveh let pa televizije sploh naj ne bi gledali. 

Izrednega pomena je, da predšolske otroke preusmerimo stran od televizije in jih zaposlimo z bolj intelektualnimi in socialnimi aktivnostmi. 

V današnjem času morda enako nevarnost kot televizija predstavljajo računalniki, tablice in telefoni. Tudi ti imajo verjetno podoben ali pa še slabši vpliv na razvoj otroka. O tem pa kaj več v kakšnem prihodnjem zapisu.

31. Marec 2016
Avtor: Admin