TTIP - neustavljivo orožje mednarodnih korporacij proti Evropi, kot jo poznamo danes

Sporazum TTIP, ki naj bi povezal Amerijo in Evropo ter prinesel rast BDP, že nekaj časa buri duhove. S sabo namreč nosi potencialno grozovite posledice, kot so klorirani piščanci, privatizacija vode, gensko spremenjena hrana in zagotovo še kaj. 

Evropski uradniki nas sicer mirijo, da vse skupaj ni tako grozno, kot morda poskušajo predstaviti aktivistične skupin. Vendar pa glede na izkušnje drugih držav, ki so podoben sporazum že podpisale, le-ta ne prinaša nič dobrega. 

Poleg vseh omenjenih nevarnosti se v poglavju o zaščiti naložb namreč skriva zapisano marsikaj, kar nas lahko drago stane. Koncept je pravzaprav preprost. Tuja podjetja investirajo v državo in ustvarjajo tovarne. V zameno pa zahtevajo, da država ne bo škodovala njihovemu delovanju. Vse skupaj se sicer sliši čisto logično. Vendar pa s sabo prinaša velike nevarnosti. Ravno to poglavje je namreč lahko neustavljivo orožje korporacij proti Evropi, kot jo oznamo danes. 

Države sicer obdržijo pravico, da spreminjajo zakone v skladu z javnimi interesi. Vendar pa imajo korporacije pravico, da tožijo državo za odškodnino za izgubljen dobiček, ki bi nastal zaradi spremembe zakona. Logično, mar ne? Vendar pa sporazum podpira tudi to, da lahko podjetje toži državo, če ta dvigne minimalno plačo. Glede na primere, ki se dogajajo v svetu, se nam ob podpisu TTIP sporazuma zagotovo ne obeta nič dobrega. V Urugvaju, kjer so podoben sporazum podpisali pred leti, bo, kot vse kaže, morala država plačati odškodnino proizvajalcu cigaret. Ta se je namreč pritožil in zahteva odškodnino, ker je država uvedna strožje ukrepe glede kajenja. Ker naj bi to vplivalo na dobiček podjetja, podjetje toži državo za 2 milijardi dolarjev. Podoben primer se je zgodil tudi v Romuniji. Romunija ima tovrsten sporazum podpisan s Kanado. Kanadsko podjetje je želelo odpreti rudnik zlata, vendar pa država tega ni dovolila, saj bi to s sabo prineslo veliko onesnaženje in ter potencialne zdravstvene težave prebivalcem. Sedaj podjetje toži Romunijo za milijardo dolarjev. Kot ste uganili, Romuniji v tej tožbi ne kaže najbolje.

Še več o sporazumu in njegovih potencialno škodljivih posledicah za Evropo pa na povezavi. 

31. Marec 2016
Avtor: Admin